Een handleiding voor de moderne rundveehouderij

Die met de nodige kennis en praktijk ervaring de ecologische en economische uitdagingen van de toekomst aangaat.

Bronstsynchronisatie bij ontvangsters

Bij embryotransplantatie wordt een bevruchte eicel van de ene koe (donor) overgebracht in de baarmoeder van een andere koe ( ontvangster). Hierbij moet de cyclus van beide dieren gelijk of synchroon verlopen.

Bij embryotransplantatie wordt een bevruchte eicel van de ene koe (donor) overgebracht in de baarmoeder van een andere koe ( ontvangster). Hierbij moet de cyclus van beide dieren gelijk of synchroon verlopen. Anders gezegd: Het embryo wordt bij de donorkoe weggenomen 7 dagen na de bronst, de ontvangster moet dus ook op de dag van het inplanten, 7 dagen voordien bronstig geweest zijn.

Belangrijk hierbij is uiteraard een goede, met zekerheid waargenomen tochtigheid (bronst) . Een grondige kennis en inzicht in dit onderdeel zijn dan ook vereist.

Om ontvangsters op het gewenste ogenblik bronstig te hebben, nl. op hetzelfde tijdstip als de donorkoe of om in groep diepvries-embryo's in te planten, bestaan verschillende mogelijkheden tot synchroniseren.
  1. Natuurlijke bronst: indien men over een groot lot ontvangsters beschikt, kan men die dieren gebruiken welke toevallig op de gewenste (of +- zelfde) dag bronstig waren. 
  2. Bronstig spuiten. Met prostaglandines kan men een rund met actieve ovaria in de tweede helft van de cyclus(vanaf dag 7) behandelen. Voorwaarde: er moet een actief geel lichaam aanwezig zijn. Gemiddeld 3 dagen na de inspuiting treedt bronst op. Voor het inplanten van verse embryo's (op de dag van de spoeling)  komen deze ontvangsters in aanmerking, wiens cyclus ongeveer gelijk loopt met de cyclus van de donorkoe. Bronst 5 dagen voor tot 3 dagen na de donor. Deze ontvangsters krijgen tijdens het ET behandeling-schema,1 dag vroeger dan de donorkoe, prostaglandines toegediend.  Er zijn meerdere merknamen op de markt: Dalmazin, Dinolytic ;  Estrumate ; Prosolvin; Gabrostim ;...
  3. Intravaginale devices: Bevatten, evenals de oorinplant, progesteron en fungeren als het ware als kunstmatig geel lichaam. 
    • - Prid (spiraal) kan op elk ogenblik geplaatst worden, en blijft 8 à 14 dagen ter plaatse. Gemiddeld 2 dagen na verwijdering treedt bronst op. Voordeel:  kan op elk ogenblik van de cyclus toegepast worden. Nadeel: Door zijn afmetingen moeilijk toepasbaar bij vaarzen; en geeft gemakkelijk een lichte lokale ontstekingsreactie
    • - Cidr ( T-model): Wereldwijd gebruik, maar nog steeds niet niet geregistreerd voor de Belgische markt. Voordeel:  is kleiner en daardoor vlot te plaatsen, ook bij vaarzen. = Diervriendelijk en geeft zeer goede resultaten.